Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Cukor betegség
  2015-10-15 10:46:42, csütörtök
 
   
  A cukorbetegség fogalma

A cukorbetegség az inzulin hiánya vagy csökkent termelődése miatt kialakuló összetett anyagcserezavar, melyben a szénhidrát-anyagcsere zavara mellé a fehérje- és a zsíranyagcsere zavara is társul. Legjellemzőbb tünete a vércukorszint megemelkedése.

Két alaptípusát különböztetjük meg, az 1-es és 2-es típusú cukorbetegséget. Az 1-es típusú cukorbetegség elsősorban gyermek és ifjúkorban alakul ki, legtöbbször viharos tünetekkel. A szervezet nem termel inzulint, ezért a betegnek feltétlenül inzulin injekcióra van szüksége. A 2-es típusú cukorbetegség főként felnőttkorban jelentkezik, de tizenévesek körében is egyre gyakrabban találkozunk vele. E betegség kialakulásáért nagyrészt a külső környezeti tényezők a felelősek. Ezek: helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód és a kettő eredményeként jelentkező kövérség. A rendellenesség abból adódik, hogy a szervezet nem tud elegendő inzulint termelni, vagy az inzulin nem tudja hatását megfelelően kifejteni. Ennél a típusnál főleg testmozgással, diétával és vércukorszintet csökkentő tabletták alkalmazásával lehet a vércukorszintet a kívánt szinten tartani.

Étrend
A normál súlyú cukorbeteg étrendjének energiatartalma annyi legyen, amennyit a testsúlyának, fizikai állapotának, munkaképességének fenntartása igényel.

A testsúlyfelesleggel rendelkezők részére az elhízás mértékétől függően az étrend energiaszegény. Általában célszerű az 1400-1600 kalória tartalmú fogyókúra tartása, de szükség esetén a kezelőorvos elrendelhet ennél szigorúbb 1000-1200 kalóriájú étrendet is. A fogyókúra esetén is az egészségeseknek javasolt irányelvek a mértékadók, mennyiségileg korlátozva. Gyakori hiba, hogy csak az orvos által megállapított szénhidrát mennyiségekre figyelnek, az étrend energiatartalmát figyelmen kívül hagyva. Pedig pl. 180 g szénhidrát tartalmú étrendet lehet 1300 kalóriával, de akár 5000 kalóriával is összeállítani. Testsúlyfelesleggel rendelkezőknek párhuzamosan kell figyelni az étrend szénhidrát és energiatartalmára.

Étkezések gyakorisága

A napi kalória és ezen belül a szénhidrát mennyiséget 5-6, esetleg még ennél is kisebb étkezésre érdemes elosztani a nagyobb vércukor ingadozások elkerülésére. Ajánlatos, hogy az étkezések kb. 2,5-3 óránként kövessék egymást. Az étkezés fogalma itt azt jelenti, hogy minden olyan étel (pl. gyümölcsök) vagy ital is (tej, gyümölcslé) amely energiát ad a szervezetnek, étkezésnek számít. Egészséges emberek általában csak azt számítják étkezésnek, amit megterített asztal mellett fogyasztanak el.

Az étkezéseknél elfogyasztott szénhidrát mennyisége nem egyforma. Mivel az inzulinérzékenység napszakos ingadozást mutat, étkezések közül ,,legbőségesebb" az ebéd, ezt követi a vacsora, s főétkezések közül a legkisebb szénhidrát tartalmú a reggeli. A közti étkezések általában 15-20 g mennyiséget tartalmaznak. Az inzulinnal kezelt cukorbetegeknél nagyon fontos, hogy az első étkezés a reggeli inzulin beadáshoz igazodjon. Az utóvacsora megfelelő időben való elfogyasztására is célszerű odafigyelni. Fokozott fizikai igénybevétel esetén esetleg plusz étkezés beiktatására lehet szükség az étkezések közti idő lerövidítésével 1,5-2 órára.


Ajánlott mennyiségek:

Liszt:

Egy adag leves berántásához 10g, főzelékhez 15-20 g, előbbi esetben 7 g-mal, az utóbbiban pedig 10-14 g-mal növeljük meg ételünk szénhidrát tartalmát, ami napi engedélyezett 200 g alatti szénhidrát mennyiségnél luxusnak számít. Sárgaborsó liszttel kicsit kevesebb lesz a pluszbevitel. Érdemes megjegyezni, hogy a rántott hús 100g-os mennyisége mintegy 10 g lisztet vesz föl és 20 g prézlit.

Száraztészták:

40-50 g nyers állapotban. Ne feledje a teljes kiőrlésű durumtészta Olaszosan (al dente) elkészítve a legjobb választás! Kedvelt párosítás a szárazbableves túrós tésztával. Önnek itt kompromisszumot kell kötnie. Ha ragaszkodik a bableveshez, a tésztát húsos feltéttel fogyassza, így szénhidrátot spórolhat meg. Ha inkább a túrós tésztát választaná, készüljön a leves zöldbabból és adjon hozzá húst is. Kapható diabetikus száraztészta is 45g/100 g szénhidrát tartalommal

Kenyér, péksütemények:

Hozzátartoznak mindennapjainkhoz, egy sűrűbb levest vagy főzeléket el se tudunk képzelni nélkülük. Ha Ön ,,kenyeres", talán itt érzi leginkább, hogy valamiről le kell mondania. Fogyasztásukat mindenképpen korlátozni kell, de ezt szinte mindenkinek lehetne ajánlani. Ezen élelmiszercsoport szénhidrát tartalma magas, átlagosan 50 g/100 g. Részesítse előnyben a teljes kiőrlésű lisztből készült fajtákat, kedvezőbb tulajdonságai miatt. Azt sem árt tudnia, hogy ha az összetevők között maláta is fel van tüntetve, ráadásul a kenyér állaga hasonló a fehéréhez, akkor az a termék csak barna színű. Célszerű megnézni a választott kenyér részecskéit is, mert, ha a teljes kiőrlésű lisztet ,,agyonfinomítják", a fehérhez hasonlóan szétőrlik a gabona héját, akkor tápanyagtartalomban jobb ugyan, de a Glikémiás index nőni fog. Ezért javasolnánk a magvas készítményeket. Egy 180 g szénhidrát tartalmú étrendnél a reggelire 30 g szénhidrát jut, ezt 60 g kenyérrel ki is pipálhatjuk. Ilyenkor már nem fér bele a bögre tej, vagy joghurt sem. Azt kell majd mérlegelnie, hogy inkább a kenyérből vesz-e el egy keveset (csökkentse 40-50 g-ra) a tejtermékek, idényzöldségek javára, vagy inkább felvágottat, tojást választ hozzá. Törekedjen a változatosságra. A cukorbetegek közt igen népszerű zsemle darabja 30 g szénhidrát, általában fél/egész jut egy étkezésre. A diabetikus termékek között már meg található az alacsonyabb szénhidrát tartalmú zsemle (20g szénhidrát/db), a búzatöretes kenyér 23 g szénhidrát/100 g, a búzakorpás pedig 27 g/100 g. A kifli 25 g/100 g-os. Napjainkban egyre nagyobb a kínálat az ún. ,,kenyérpótló" termékekből is (Abonett, Hamlett - 5g szénhidrát/db). Óvatos fogyasztásukat javaslom, mivel a hagyományos kenyerekkel ellentétben máshogy emelik a vércukorszintet. A kétszersültekről meg annyit érdemes megjegyezni, hogy víztartalmuk kicsi, szénhidráttartalmuk nagy.

Burgonya:

Szénhidrát tartalma 20 g/100 g (ez 2 db tojás nagyságú burgonya). Egy adag krumplileves 100, egy adag főtt burgonya vagy püré 250 g burgonyából készül általában, tehát a levesben 20 g, a köretben 50 g szénhidrát lesz a burgonyából. A hagyományos mennyiségből készített leves maradhat, de a köret 150 g-ra lecsökkentve ajánlott, vagy lehet még kevesebb és kiegészítheti egy alacsony Glikémiás indexszel rendelkező, vagy ,,szénhidrát mentes" zöldségfélével.

Rizs:

Félköretként 30-40g, + zöldségféleség, rakott töltött ételekhez 15g

Gyümölcsök:

A cukorbetegek többsége nem mer gyümölcsöt enni. Ez a félelem fölösleges, mert néhány kivételével nincs sok cukor bennük, és élelmi rostanyagaiknak köszönhetően (pektin) lassú szénhidrátként hatnak a vércukorszintre. Szénhidrát tartalmuk alapján két csoportra oszthatjuk őket: 10 g/100 g-nál nagyobb szénhidrát tartalom: ananász (12), banán (24), sárgadinnye (11), cseresznye (14), kajszibarack (10), kivi (11), körte (12), meggy (11), naspolya (12), szilva (13), szőlő (18), vörös szilva (10), zöld ringló (14). A többiek a másik csoportba, a 10 g/100 g alattiba tartoznak. Általánosságban elmondható, hogy szénhidrát tartalomtól függően naponta 100-400 g közötti adagok fogyaszthatók, akár minden étkezésre elosztva

Zöldség- és főzelékfélék:

Étrendjének alappillérei, mert szénhidrát tartalmuk kicsi, de vitaminokban, ásványi sókban, élelmirostokban (pektin) gazdagok, változatosan elkészíthetők. A kukorica 24, sütőtök 17, zöldborsó 14, fejtett bab 14 g szénhidrátot tartalmaz 100g-onként. A többi szénhidrát tartalma 10g/100g-nál kisebb. Ebből következik, hogy ételkészítéshez 20-40g nyers, tisztított zöldség- és főzelékféle használható fel. Lehetőleg kevés rántással, roppanósra készítse el és kerülje a pürésített ételeket. Fogyasszon sok nyers zöldségfélét, salátát is!

Tej, tejtermékek:

A tej cukortartalma mindössze 5 g/100 ml, tehát napi fél liter is csak 25 g szénhidrátot fog jelenteni. Ezt a mennyiséget mindenképpen javaslom, hiszen a tej számos vitamin- (A- és D vitamin, B2) és ásványi anyag forrása is (legjelentősebb a kalcium, amiből fél liter tej 600 mg-ot tartalmaz, a napi ajánlott kalcium bevitel 800 mg). A savanyított tejtermékek ugyancsak szerepeljenek étrendjében. Laktóztartalmuk kisebb, tejfehérjéjük mintegy ,,előemésztett" formában van jelen, így kevésbé terhelik meg az emésztőrendszert. Ásványi anyagok közül a kalcium, magnézium, és a szelén is könnyebben szívódik fel belőlük. Csökkentik a koleszterint. Gyakran tartalmaznak valamilyen ún. probiotikus baktériumot. Az ilyen kultúrával ellátott termékek további előnye még, hogy gátolják a betegségokozó mikrobák elszaporodását, és megfelelő táptalajt biztosítanak a hasznos baktériumok számára. (Immunrendszerünk részét képezi egy természetes baktériumflóra, amely a belekben található. Az egyoldalú- és ,,civilizációs" táplálkozás, a hosszas antibiotikus kezelések, szteroidok, dohányzás, stressz stb. ezeket a hasznos mikrobákat elpusztítják, így hajlamosabbá válunk a betegségekre.) Probiotikumokat (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Bifidusbacteriumok) tartalmazó natúr joghurtok: Activia, Danone, Bakony, AB kultúrás MiZo. Legjobb arány a napi 2 dl savanyított tejtermék- és 3 dl tej elfogyasztása. A sajtok szénhidrát tartalma kicsi, átlagosan 2 g/100 g. Túró, író 4 g/100 g.

Húsok, belsőségek:

Szénhidrát tartalmuk elhanyagolható, de a májban átlagosan 3g/100g szénhidrát van (A későbbiekben részletesebben foglalkozunk velük.).
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Címkék: energiatartalmát, immunrendszerünk, kétszersültekről, emésztőrendszert, ételkészítéshez, általánosságban, kompromisszumot, vércukorszintet, cukorbetegeknél, energiatartalma, cukorbetegséget, lerövidítésével, rostanyagaiknak, probiotikumokat, egészségeseknek, változatosságra, agyonfinomítják, vércukorszintre, élelmirostokban, anyagcserezavar, elfogyasztására, laktóztartalmuk, elszaporodását, rendellenesség, rendelkezőknek, fogyasztásukat, szénhidrátként, energiaszegény, elhanyagolható, hozzátartoznak, baktériumflóra, alkalmazásával, részletesebben, készítményeket, idényzöldségek, kialakulásáért, cukorbetegség fogalma, inzulin hiánya, zsíranyagcsere zavara, vércukorszint megemelkedése, 1-es típusú, betegnek feltétlenül, 2-es típusú, külső környezeti, kettő eredményeként, rendellenesség abból, típusnál főleg, kívánt szinten, normál súlyú, elhízás mértékétől, étrend energiaszegény, 1400-1600 kalória,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Png cica  A nemzeti hovatartozás kulturá...  A Megváltó szolgálatában  Akarat  Nagyon különös  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Png rózsa csokor  Leonardo da Vinci gondolata  Png rózsa csokor  képre írva  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Mindig jusson idő nevetni  Szép estét  Albert Einstein gondolata  Png ház  Reggel van  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Png telefon  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Bounty krémes  Tavaszi kép  Elköszönt  Fehér virág  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Akik bántanak téged  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Png virág  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Albert Einsteinről  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Elköszönt  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Png virág  Miért nem menti meg Jézus a jó...  A televizió nem a kultúrát kép...  Tavaszi kép  Julian Brass gondolata  Albert Einstein gondolata  Akarat  Őrizkednünk kell...  Szép estét kedves látogatóimna...  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Fehér virág  Png lepke  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Png kutya  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Fekete-erdő desszert 
Bejegyzés Címkék
cukorbetegség fogalma, inzulin hiánya, zsíranyagcsere zavara, vércukorszint megemelkedése, 1-es típusú, betegnek feltétlenül, 2-es típusú, külső környezeti, kettő eredményeként, rendellenesség abból, típusnál főleg, kívánt szinten, normál súlyú, elhízás mértékétől, étrend energiaszegény, 1400-1600 kalória, kezelőorvos elrendelhet, fogyókúra esetén, egészségeseknek javasolt, orvos által, étrend energiatartalmát, étrend szénhidrát, napi kalória, szénhidrát mennyiséget, nagyobb vércukor, étkezés fogalma, étkezéseknél elfogyasztott, legkisebb szénhidrát, közti étkezések, inzulinnal kezelt, első étkezés, reggeli inzulin, utóvacsora megfelelő, étkezések közti, adag leves, utóbbiban pedig, teljes kiőrlésű, legjobb választás, szárazbableves túrós, tésztát húsos, túrós tésztát, leves zöldbabból, sűrűbb levest, összetevők között, kenyér állaga, választott kenyér, fehérhez hasonlóan, gabona héját, magvas készítményeket, kenyérből vesz-e, cukorbetegek közt, diabetikus termékek, alacsonyabb szénhidrát, búzatöretes kenyér, búzakorpás pedig, hagyományos kenyerekkel, adag krumplileves, adag főtt, hagyományos mennyiségből, alacsony Glikémiás, cukorbetegek többsége, félelem fölösleges, másik csoportba, többi szénhidrát, pürésített ételeket, mennyiséget mindenképpen, napi ajánlott, savanyított tejtermékek, ilyen kultúrával, betegségokozó mikrobák, hasznos baktériumok, természetes baktériumflóra, belekben található, hosszas antibiotikus, hasznos mikrobákat, sajtok szénhidrát, májban átlagosan, későbbiekben részletesebben, energiatartalmát, immunrendszerünk, kétszersültekről, emésztőrendszert, ételkészítéshez, általánosságban, kompromisszumot, vércukorszintet, cukorbetegeknél, energiatartalma, cukorbetegséget, lerövidítésével, rostanyagaiknak, probiotikumokat, egészségeseknek, változatosságra, agyonfinomítják, vércukorszintre, élelmirostokban, anyagcserezavar, elfogyasztására, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 593 db bejegyzés
e év: 2927 db bejegyzés
Összes: 128157 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7086
  • e Hét: 60066
  • e Hónap: 113738
  • e Év: 391963
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.